In urma restaurarii Cetatii Alba Carolina, cea mai mare si mai cunoscuta cetate de tip Vauban din sud-estul Europei, orasul Alba Iulia a devenit un important punct pe harta turismului din Romania.

Alba Iulia, cunoscuta si ca Cealalta Capitala, si-a inceput calatoria ca destinatie de turism imediat ce tara noastra a aderat la Uniunea Europeana in anul 2007, municipalitatea reusind sa atraga fonduri europene nerambursabile pentru a renova aceasta minunate cetate. Ca urmare a investitiilor ce insumeaza 150 de milioane de euro, cetatea este acum refacuta in proportie de 70% si isi asteapta turistii dornici de a descoperi istoria acestor locuri.

Pentru atragerea fondurilor, Alba Iulia primeste asistenta de la Banca Mondiala, fiind primul oras din Romania care beneficiaza de acest sprijin. De asemenea, Alba Iulia este singurul oras din Romania ce detine un manual de brand si un plan de dezvoltare pana in anul 2024, municipalitatea punand la dispozitie terenuri gratuite pentru investitii mai mari de 1,5 milioane de euro si posibilitatea de achizitie a terenului daca investitiile depasesc 5 milioane de euro.

In data de 7 martie 2015, la emisiunea Business INCOME de pe Antena 3, s-a vorbit despre orasul Alba Iulia ca model de succes. Primarul orasului, Mircea Hava, a declarat in cadrul acestui reportaj:

“Astazi avem ceva ce nimeni nu are, Cetatea refacuta in proportie de 70% asa cum a fost ea acum 280 de ani cand a fost terminata. De la 20.000 de mii de vizitatori, astazi suntem la peste 400.000 de vizitatori.”

Mai multe informatii puteti afla in cadrul acestui reportaj: