
Anul trecut am organizat doua infotripuri in Tinutul Conacelor alaturi de bloggeri din Bucuresti si jurnalisti de la cele mai cunoscute publicatii, in parteneriat cu Asociatia de Promovare Turistica a Judetului Covasna. Proiectul a urmarit sa puna in valoare potentialul turistic al judetului Covasna si sa incurajeze romanii sa viziteze Tinutul Secuiesc.
Datorita succesului infotripurilor am decis sa repetam experienta, de aceasta data in plina vara, in luna iunie, pentru a ne bucura de tot ce are de oferit Tinutul Secuiesc in zilele calduroase. Primul infotrip a avut loc in perioada 8-10 iunie, la acesta participand bloggeri, jurnalisti si fotografi cunoscuti din Bucuresti.
Pe scurt, iata cum ne-am petrecut cele 3 zile:
Dupa un drum de cateva ore din Bucuresti spre Covasna, am ajuns la Targu Secuiesc la ora perfecta pentru servirea pranzului. Am fost asteptati la restaurantul Jazz Bistro & Winery cu o masa imbelsugata, unde am mancat cel mai autentic gulas, al carui gust nu se compara cu gulasul preparat in afara Tinutului Secuiesc.
Dupa masa ne-am continuat drumul spre Covasna, urmatoarea oprire fiind satul Ojdula, unde am vizitat Centrul de Informare Turistica și am asistat la o sesiune de sculptura de panusa (la atelierul doamnei Szabó Erzsébet – „Bimbi”). Aici am avut parte si de lectii de framantat aluatul de kürtőskalács, un produs secuiesc-unguresc cunoscut in toata lumea, pe care nu doar l-am preparat, ci si degustat din plin, alaturi de un pahar de palinca traditionala. Doamnele bucatarese au fost extrem de dragute si ne-au „cinstit” cu apa din plin, ca sa putem rezista caldurii si bunatatilor traditionale.
În continuare am poposit la Biserica fortificata Sf. Emeric de la Ghelinta, unde am vazut picturile murale seculare din legenda Sf. Ladislau. Am admirat picturile si am ascultat legendele acestora, dupa care ne-am continuat drumul spre Harale, supranumit „satul dogarilor”.
In satul Harale am fost in vizita la dogarii Szőke Tibor și Barna, tata si fiu, care duc cu mandrie mai departe traditia dogaritului. Am avut ocazia sa vedem procesele prin care trece lemnul inainte de a prinde forma si sa incercam noi insine sa dam forma unei doage, pe seama careia s-au facut multe glume, cum ca i-ar lipsi cuiva o doaga si de aceea a trebuit sa confectionam alta. Cum era de asteptat, barbatii familiei nu ne-au lasat sa plecam inainte sa gustam putina palinca facuta de ei.
Spre seara ne-am cazat la Grand Hotel Balvanyos, un resort inedit din inima muntilor, care dispune de un superb centru SPA si de un parc de aventura amenajat in padurea din apropiere. Majoritatea camerelor noastre au avut vedere spre padurea de un verde vibrant si spre crestele muntoase, peisajul nefiind tulburat de vreo asezare umana, ci cat se poate de salbatic si linistitor. Acolo am avut parte de o cina cu degustare de palinca premiata la competitii internationale, ne-am bucurat privirea cu un dans secuiesc si urechile cu muzica traditionala din Secuime, a carui ritm seamana foarte bine cu cel romanesc.
A doua zi de dimineata am luat micul dejun la Grand Hotel Balvanyos, dupa care am pornit din nou spre Targu Secuiesc, unde am invatat sa decoram turta dulce traditionala in atelierul familiei Szántó. Care mai de care mai creativ, am reusit intr-un final sa dam o forma inscriptiilor noastre din zahar topit, sa facem scrisul citet si caricaturile cat mai haioase. Turta dulce decorata de noi a iesit foarte frumoasa, insa am admirat-o mai mult in poze, pentru ca in 5 minute se terminase si ultima bucata.
Nu am fi putut sa mergem in Covasna si sa nu vizitam centrul de tratament cu mofeta si apa minerala de la Hatuica, locul unde se trateaza problemele de circulatie, dar si alte tipuri de probleme de sanatate (mai multe informatii despre acest centru gasiti aici).
Urmatoarea oprire a fost la Centrul Malomkert din Cernat, unde am vizitat moara de apa si am asistat la coacerea painii de casa cu cartofi – unii dintre noi au fost chiar mana dreapta a bucataresei, ajutand la introducerea painii in cuptor. Tot aici am luat si pranzul: ne-am infruptat din painea densa si calda, din preparatele traditionale gatite la ceaun, incheind ospatul cu placintele de casa cu gem de prune.
Din Cernat ne-am intors direct la hotel, unde am avut parte de un test de adrenalina in Parcul de Aventura Grand Hotel Balvanyos, dupa care ne-am relaxat la Centrul Spa al hotelului, in piscina cu vedere la munti, in sauna ruseasca si in bazinele cu apa calda si masaj.
Ultima zi a inceput in forta cu o plimbare in Tinutul Vulcanilor, la baile traditionale secuiesti Apor si la Pestera Pucioasa, unde am simtit din nou mirosul puternic de mofeta, cu efecte curative.
In continuare am avut program de aventura: ne-am imbarcat cu totii in doua Ranger Quad-uri si am pornit prin padure pana la ruinele cetatii Balvanyos. A fost o experienta de neuitat, mai ales pentru cei care nu mai avusesera parte de o calatorie offroad pana atunci. Nu au lipsit nici peripetiile, drumurile mlastinoase, impotmolirile de roti, situatiile-limita (cel putin asa le-am perceput noi, insa soferii pareau destul de siguri pe ei) si, nu in ultimul rand, privelistile pe care le vezi o data-n viata, din varf de munte, dupa ce iti tragi rasuflarea usurat.
Quad-urile ne-au lasat in apropierea lacului Sf. Ana, de unde am luat mountaincart-urile si mountainroller-ele si am pornit in viteza spre lac, pe un drum perfect asfaltat cu curbe line, care ar putea semana cu o pista miniaturala de Formula 1. Odata ajunsi la lacul Sf. Ana, cei mai curajosi s-au dat cu SUP-urile pe lac si ceilalti au facut fotografii puilor de ursi care venisera tiptil din padure si care nu parea deranjati de prezenta oamenilor de langa lac.
Dupa o asemenea experienta activa, plina de adrenalina si voie buna, foamea ne-a ghidat direct in Sfantu Gheorghe, unde am avut parte de un alt pranz pe cinste. Drumul spre casa a fost plin de povesti, povete si promisiuni de intoarcere in Tinutul Conacelor, unde cu totii am trait o experienta unica.
Tot programul pe care l-am avut poate fi facut cu o rezervare inainte. Mai multe fotografii din infotrip sunt disponibile aici:
https://picasaweb.google.com/105918903082478360061/6296073922708341665?feat=directlink
Photos credit: Zoltan Marton