
Incepand de astazi, va propunem o serie de interviuri cu bloggeri si influenceri din mediul online, care calatoresc prin Romania si au pentru voi recomandari pe care merita sa le incercati.
Cel care deschide drumul povestilor despre Romania este Florin Arjocu.
Florin Arjocu se autoprezinta drept „calator si povestitor al Romaniei frumoase”. Este blogger de turism, ghid turistic in Romania, pentru romani si straini, fiind, asa cum zice chiar el, indragostit de Romania. Ii puteti citi articolele pe blog-ul sau, drumliber.ro, iar pe facebook il gasiti pe paginile drumliber.ro, Florin Arjocu, Bucharest Guide (al carei fondator este).
Recomandarile pe care le face in interviul urmator va pot ajuta sa descoperiti locuri pitoresti din tara noastra. Pregatiti-va bagajele si lasati-va ghidati de Florin intr-o calatorie prin Romania.
- Care este zona ta preferata pentru vacantele petrecute in Romania? Ce te face sa te intorci acolo?
In anul 2016, am avut norocul si placerea sa ajung de mai multe ori decat de obicei la Cazanele Dunarii si la Herculane. Cred ca acea parte de tara devine preferata mea, dar e mare concurenta si la fel de bine poate fi alta zona.
- Daca ar trebui sa recomanzi un loc din Romania unui strain care ne viziteaza tara pentru prima data, care ar fi acela? Ce elemente crezi ca fac din el un loc deosebit?
Satele sasesti, cu bisericile fortificate, au un farmec aparte; daca turistul este insotit de sau gaseste pe cineva care stie povestile din spatele lor, cine sunt, cum au venit si ce au facut sasii, vom avea un turist fericit. Asadar, as recomanda Transilvania saseasca, regiune completata de secuime, dar care e putin mai greu de integrat in circuite scurte, din cauza distantelor spre obiective.
- In ce zona din tara ti s-ar parea oportun sa deschizi o pensiune, daca ai primi bugetul necesar? Care consideri ca ar fi avantajele?
Ca prima varianta, as alege zona montana de langa Brasov. Avantajele zonei brasovene sunt diverse: peisaje deosebite, zona cu un rulaj destul de mare de turisti, multe obiective turistice cunoscute in apropiere. O a doua varianta ar fi Cisnadioara, un sat splendid de langa Sibiu – ofera o zona mai mult culturala, dar cu dealuri si munte in imediata vecinatate. Sunt cateva pensiuni foarte faine, care in perioadele de vara nu fac fata traficului, si uneori gasesc greu cazare la ele. Imi place foarte mult zona Cisnadioara-Cisnadie, ofera o experienta turistica foarte reusita, un mix bun intre peisaje si cultura saseasca.
4. Atunci cand poti opta pentru o vacanta in strainatate, ce te face sa alegi o calatorie prin Romania?
Raspunsul meu poate nu este unul impartial, fiind vorba de un indragostit de Romania, dar asa devin si turistii care ne viziteaza. Ma trage spre tara setea de a merge in locurile nevazute inca, dorinta de a reveni in acele locuri deja vizitate. Completate cu oameni interesanti, cu mestesuguri, cultura pe care nu o gasim in alte tari si diferentele fantastice de la regiune la regiune; toate fac din Romania un tablou atragator.
5. Ce oras/regiune ti se pare reprezentativ/a pentru promovarea Romaniei si de ce?
As alege Sibiul, dar nu reprezinta sudul si estul. As alege Bucovina, dar nu e ca celelalte zone. Daca aratam Maramuresul, turistii nu il vor regasi in restul Romaniei. Timisoara este fantastica, dar la fel, sare in evidenta si cream alte asteptari. Asadar, nu pot alege un oras sau o regiune. Dar as alege ceva universal, natura, muntii Carpati. Si, langa ei, mesajul poate fi completat cu marele Bucuresti, oras care multi nu se asteapta sa fie interesant si frumos, cu o biserica fortificata, cu una din lemn, cu una pictata, cu orase superbe, obiceiuri si mancare pentru pofticiosi.
- Ce zona din Romania crezi ca este in crestere din punct de vedere turistic si care sunt plusurile care au dus la dezvoltarea sa?
Inca o intrebare grea; eu vad ca toate zonele cresc din punct de vedere turistic. Nu sunt cresteri peste noapte, dar le vad dezvoltarea. Marginal, e posibil ca Transilvania si Maramuresul sa fi crescut mai mult ca celelalte regiuni, dar nu bag mana in foc, INS poate raspunde exact. Brand-ul „Transilvania” merge de la sine (si cu putin ajutor). Din ce am vazut, in ultimele luni au ajuns in Romania si cativa turisti care au vazut zeci de tari si, intr-un final, ajutati de contextul international de instabilitate, din alte tari, au venit la noi. Important e sa vina, ca de aici vor pleca incantati si ii vor trimite si pe altii.