
Astazi i-a venit randul Oanei Titica sa ne raspunda la intrebarile despre Romania si ne-a spus ce mancaruri si produse au impresionat-o in ultimul an, de-a lungul calatoriilor prin tara.
Pe Oana o cunoasteti din mediul online, este autoarea blogului chicineta.ro, unde scrie despre mancare si nu numai. A fost editor coordonator la o publicatie din domeniul culinar. Pasiunea ei pentru mancare nu s-a oprit doar la scris. A gandit o afacere inedita, pentru cei care vor ca mesele sa le fie „condimentate” cu mesaje deosebite, non-conformiste, cum zice ea, „mai sincere”, sau care vor sa faca un cadou neobisnuit – farfurii, platouri, cani si boluri cu mesaje haioase, pe care le gasiti pe blogul ei, dar si pe pagina de Facebook Chicineta. In plus, nu doar ideea este 100% romaneasca, toate produsele sunt fabricate la Alba Iulia.
S-aveti pofta de… citit interviul de mai jos.
1. Care este destinatia ta preferata, din Romania? Spune-ne ce te atrage catre aceasta.
In ultima vreme, Delta Dunarii. E complet alta lume, cand sunt acolo simt ca sunt intr-o carte cu multe mistere. Si pesti, desigur. In plus, mi-a placut foarte mult „Lostrita” lui Vasile Voiculescu. Atmosfera din Delta imi da fix aceeasi senzatie pe care am avut-o cand am citit cartea, mai exact de loc incarcat cu secrete care se dezvaluie doar celor care isi doresc pe bune sa le afle.
2. Ce zona din Romania ai recomanda cuiva care ne viziteaza tara pentru prima data si prin ce crezi ca se deosebeste de altele?
Delta, in primul rand, pentru tot ce am zis mai sus. PLUS pasarile, pe care nu ai cum sa le vezi in alte locuri. (Totusi, au pelicani!)
Casele din Transilvania, in al doilea rand. Pentru ca strainii sunt intotdeauna fascinati de viata noastra rurala (in principiu, fiindca ei nu au), iar casele sasesti intrate in circuitul turistic din ultimii ani imbina confortul pe care oricine il vrea de la o vacanta cu posibilitatea de a avea o experienta autentica, adica a te trezi in miros de balega de vaca, de a baga lemne in soba, de a bea lapte de bivolita si de a manca feluri pregatite chiar de localnici.
3. Daca ai primi buget pentru a deschide o pensiune, ce zona din tara ai alege si care ar fi motivele?
As deschide o pensiune suficient de aproape de Bucuresti, incat sa se poata ajunge rapid (2 ore) cu masina, unde sa poti sa stai un weekend sau o noapte si care sa aiba un restaurant bestial. Adica m-as concentra pe mancare. Motivul e simplu – ma gandesc in primul rand la mine si la cum ma enervez cand am o zi-doua libere in weekend, vreau sa plec undeva si nu am unde. (Ma refer la ceva apropiat de Bucuresti.)
4. De ce alegi sa calatoresti in Romania, atunci cand ai alternativa unei vacante in strainatate?
Pentru ca la noi exista locuri cu un farmec pe care nu l-am mai gasit in alta parte – Delta Dunarii, Transilvania, plajele Vadu si Corbu, Cazanele Dunarii, Gura Portitei si, desigur, Vama Veche.
5. Ai ocazia sa promovezi Romania ca destinatie turistica. Recomanda un oras/o regiune care ti se pare ca are potential de dezvoltare si spune-ne de ce l-ai ales/ai ales-o.
Transilvania, pentru experientele rurale autentice. As fi zis tot Delta, dar vreau sa par echilibrata in acest interviu.
6. Spune-ne care este cea mai frumoasa zona din Romania, care are si cea mai gustoasa mancare. Ce fel de mancare te-a impresionat?
O sa vorbesc doar de experientele din ultimul an, fiindca sunt mai relevante. Lichiu, in satul Crit, Transilvania (o placinta super simpla, cu smantana, ou si zahar), si crap in sos de rosii, cu ardei iute, undeva la Dunavatu de Jos, langa Delta. Iar la Port Cetate, la Dinescu, au niste mezeluri si dulceturi senzationale.