A șasea ediție a festivalului BlueWeek organizat cu ocazia zilei internaționale a Dunării, a debutat sâmbătă, 27 iunie 2015, în Ruse, Bulgaria. Noi am plecat dis-de-dimineață alături de jurnaliști și bloggeri români pentru a ne bucura din plin de evenimentele organizate de către partenerii nostri Danube Competence Center. Anul acesta, Asociația Travel Focus a participat la festivalului Blue Week în calitate de partener.

Împreună cu 14 bloggeri am descoperit frumusețea și cultura orașului Ruse.

Piața Romană de la Sexaginta Prista

La ora 11:00 am asistat la ceremonia de deschidere a Pieței Romane de la ruinele cetății Sexaginta Prista (în traducere, „orașul celor 60 de nave”), care a constat într-un spectacol cu artiști locali costumați în soldați romani. Piața Romană, amenajată special cu ocazia zilei internaționale a Dunării, a adunat laolaltă comercianți de produse naturale, de la pastă de susan cu miere de albine la siropuri din fructe de sezon, artiști prastici care și-au expus creațiile spre vânzare și o demonstrație de modelare în lut.

  Ecomuseum

Traseul a continuat cu vizita la Ecomuseum, singurul muzeu de acest gen din Bulgaria, care a fost deschis la finele anului 2014 și prezintă conexiunea dintre toate organismele vii de pe teritoriul Bulgariei: oameni, plante și animale, preistorice sau contemporane. În camerele de pe cele patru niveluri ale muzeului am văzut, printre altele, numeroase diorame realiste înfățișând scene din natură, un acvariu cu faună din Dunăre și un mamut în mărime naturală.

    Expoziția Blue&Wine

Dohodno Zdanie a găzduit pentru al doilea an la rând expoziția de vinuri din zona Dunării Inferioare. În edificiul neoclasic din Piața Libertății s-au aflat producători de vinuri românești, bulgărești și sârbești, iar organizatorii au pus la dispoziție mici gustări dulci sau sărate, cu specific bulgăresc. Discursul oficialităților locale și al reprezentanților Danube Competence Center a fost urmat de degustarea de vinuri. Scopul evenimentului, acela de a crește gradul de conștientizare al participanților cu privire la calitatea acestor vinuri, a fost cu siguranță atins. Pe termen lung se urmărește încurajarea colaborării dintre producători și promovarea la comun a tuturor vinurilor din zona Dunării Inferioare. Fotografiile din cadrul evenimentului sunt disponibile pe pagina de Facebook Asociația Travel Focus.

Blue Week continuă cu două evenimente sportive de ciclism și canotaj, Blue Rowing și Bike Fest, care vor avea loc în Drobeta Turnu Severin, respectiv în Kladovo, Serbia.