
Proiectul “Antreprenoriatul, sansa unui viitor mai bun pentru tineri!” a fost implementat de Asociatia Travel Focus in parteneriat cu Consiliul Judetean Ilfov, in calitate de beneficiar, si Asociatia Excelsior, in calitate de partener. Proiectul a debutat in luna februarie 2015 si a inclus o competitie de planuri de afaceri si selectarea a peste 400 de tineri pentru a participa la cursuri de antreprenoriat in judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea, precum si zona Bucuresti – Ilfov.
Grupul tinta a fost format din tineri cu varste intre 18 – 25 ani, dar au putut participa si alte persoane care doreau sa devina antreprenori. Dupa depunerea proiectelor, in luna august 2015 o comisie de specialitate a avut sarcina de a selecta cele mai bune 42 planuri de afaceri primite, iar castigatorii au primit finantari de pana la 25.000 euro fiecare (in total 1 milion de euro pentru toate afacerile).
Tot in cadrul proiectului “Antreprenoriatul, sansa unui viitor mai bun pentru tineri!” s-au tinut cursuri despre antreprenoriat, au fost deschise 2 incubatoare de afaceri pentru a oferi consultanta si suport tinerilor antreprenori.
Obiective atinse:
– dezvoltarea competentelor antreprenoriale si manageriale a peste 400 de persoane cu varsta peste 18 ani,
– finantarea a 42 de start-up-uri,
– infiintarea a doua incubatoare de afaceri noi,
– promovarea culturii antreprenoriale si a spiritului antreprenorial in online si la TV.
Rezultate obtinute:
Prin implementarea acestui proiect s-a reusit reducerea gradului de somaj in randul tinerilor prin crearea a minim 100 noi locuri de munca, incurajarea initiativei antreprenoriale prin realizarea unei campanii de promovare a antreprenoriatului, dezvoltarea abilitatilor manageriale pentrumai mult de 400 de tineri prin intermediul cursurilor de antreprenoriat, cresterea numarului de intreprinderi si sustinerea inovatiei.
– peste 400 de participanti la cursurile de formare antreprenoriala,
– 42 de afaceri infiintate,
– mult peste 100 noi locuri de munca create in cadrul afacerilor infiintate,
– 2 centre de sprijin pentru afacerile infiintate.
Toate activitatile din cadrul proiectului nostru au fost indeplinite 100%. In plus, indicatorii proiectului, constatati si de comisia de evaluare, sunt urmatorii (fata de ceea ce a fost prognozat initial):
108,8% – Cursanti Competente Antreprenoriale
105% – Firme nou-infiintate
168,8% – Locuri de munca nou-create
138,5% – Persoane eligibile din categoria de varsta 18-25 de ani
Alegerea ideilor de business finantate a fost realizata de o comisie formata din reprezentanti ai celor 3 parteneri din proiect, societatea civila, patronate din domeniu si sub supravegherea institutiilor statului.
Antreprenorii sunt studenti, femei si tineri care au fost doritori sa-si deschida o afacere. Cei mai multi sunt la prima idee de afacere si la prima firma infiintata. Domeniile alese sunt complexe si creative, printre ele regasindu-se o fabrica de rulote, o fabrica de tricotaje care are deja 7 angajate, agentii de publicitate si organizare evenimente, agentii de turism, un birou de arhitectura, o firma care face filmari din drone, multe firme de IT, publicatii online si altele.
Proiectul a urmarit dezvoltarea competentelor antreprenoriale si manageriale a 400 de persoane cu varsta peste 18 ani, finantarea a 42 de idei de afaceri, infiintarea a doua incubatoare de afaceri si dezvoltarea altor doua existente si promovarea culturii antreprenoriale si a spiritului antreprenorial. Toate obiectivele au fost atinse!
Prin acest proiect ne-am dorit inclusiv promovarea conceptului de antreprenoriat. Prin urmare, am dezvoltat inclusiv o platforma care sa-i ajute pe cei interesati de antreprenoriat. Site-ul www.scoaladeantreprenoriat.ro este locul unde toti cei care vor sa isi deschida o afacere gasesc informatii utile care ii pot ajuta in acest sens.
S-au finantat domenii precum organizarea de evenimente, design si arta, fashion – realizarea de genti, centru de ingrijire a sanatatii, fabrica de rulote, pensiune, aplicatii si soft-uri, muzica, platforme web, bursa de transport, reviste online si print, agentie de publicitate, agentie de turism educational, service auto, apicultura, constructii si filmari din drone.
Multumim tuturor celor care au fost alaturi de noi, care au fost corecti si intelegatori si care ne-au sustinut sa putem duce proiectul cu bine la final, de la concurenti, participanti, cursanti, autoritati publice, Consiliul Judetean Ilfov, parteneri, furnizori, OIR Bucuresti-Ilfov, Ministerul Fondurilor Europene si alte ministere, precum si tuturor celor care au avut o implicare mai mica sau mai mare.
Multumim si firmei Shivan Consulting care s-a ocupat de managementul proiectului nostru!
Despre proiectul „Antreprenoriatul – sansa unui viitor mai bun pentru tineri”
Proiectul este finantat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritara 3 „Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor”, Domeniul major de interventie 3.1 „Promovarea culturii antreprenoriale”.
Proiectul s-a desfasurat in regiunile Bucuresti-Ilfov si Sud-Vest Oltenia (judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea). Au fost targetati in special (dar nu exclusiv) tineri intre 18-25 de ani, studenti si femei cu spirit antreprenorial.