
În luna octombrie am organizat împreună cu Asociația de Promovare Turistică a județului Covasna un infotrip cu 12 bloggeri de turism, beauty, fashion și lifestyle. Județul Covasna ascunde peste 200 de conace, biserici și castele puțin promovate și mai puțin cunoscute de turiști. Scopul nostru a fost să le arătăm bloggerilor potențialul turistic al zonei.
Iată ce activități am avut în cele trei zile.
Drumul de la București spre Tălișoara a durat aproximativ 4 ore, timp în care ne-am documentat cu privire la program și la locul care urma să ne găzduiască pentru următoarele trei zile, Castelul Daniel. La intrare în Tălișoara, sat micuț și liniștit, se zărea Castelul Daniel. Deși îi lipsesc câteva elemente din punct de vedere arhitectural pentru a arăta ca un castel, camerele, servirea și atmosfera ne-au făcut să ne simțim ca în povești. Castelul a fost cumpărat de către soții Racz în anul 2009, pasionați de istorie și impresionați de povestea castelului, aceștia au renovat cu atenție castelul timp de trei ani. Castelul Daniel este deschis de un an de zile și poate găzdui, în cele opt camera disponibile, până la 16 persoane.
Fiind un grup de 12 persoane, ne-am împărțit câte doi în camere. Cea mai vânată camera a fost Constantinopol, având picturi murale ce reprezentau momente din viața familie Daniel, ce datează din secolul XVII. Fiecare cameră are o poveste diferită și este decorată cu alte elemente. Pentru romantici, gazdele recomandă Camera Lebădă, având pat cu baldachid, iar cei care țin la intimitate trebuie să se ferească de Camera Secretelor având ușa de la baie transparentă total.
Prima zi în Covasna
În prima zi, am avut ocazia să vizităm familia Suto din Vârghiș, un sat la doar 10 minute de Tălișoara. Ne-am oprit în fața unei case mici, dar cu o poartă de lemn impunătoare, pictată și sculptată în stil tradițional secuiesc. Domnul Suto sculptează și pictează mobilă tradițional secuiască. Face asta de când se știe. A preluat de la tatăl lui meserie. Acum sculptează împreună cu el mobilier tradițional, scaune, mese, dulapuri și tot ce mai este nevoie într-o casă. Este mândru că oamenii apreciază munca lor și înțeleg importanța tradiției, dar în același timp îi este frică că, într-o zi, cineva va începe să producă mobilă similară. Cu această teamă în voce, ne roagă să nu facem poze la mobilerul din casă.
“Vedeți voi, măi fetelor, înainte cu cât aveai în casă un pat mai mare și mai înalt, cu atât aveai zestrea mai mare” ne-a spus domnul Suto în timp ce admiram interiorul casei devenită muzeu.
După familia Suto, am ajuns în vizită la fierar. De data aceasta, poarta care ne-a întâmpinat era la fel de impunătoare, dar din fier. Fierarul ne-a așteptat emoționat în atelier, unde era pregătit să ne arate o demonstrație de modelat fier pe loc. Am urmărit curioși cum se arde și se modelează fierul în timp real. Este o muncă grea, dar bine plătită, ne spune fierarul. Este singurul care face așa ceva din zona Covasna și are comenzi multe. Cea mai bună parte a vizitei a fost pâinea secuiască cu slănină prăjită și ceapă pe care ne-a servit-o soția fierarului. La plecare, o palincă, să avem de drum.
Următoarea oprire a fost la Castelul Daniel din Vârghiș. Acesta se află în mijlocul unui parc dendrologic și poate fi vizitat gratuit cu ajutorul proprietarilor. Din păcate, nu a mai fost renovat de ceva timp, dar cu toate acestea, ne-a impresionat prin arcadele și stemele sculptate în stil renascentist
A doua zi în Ținutul Conacelor
Dumincă am avut o zi plină de informații și de locuri vizitate. Am văzut izvorul Elvira din Covasna și ne-am potolit setea cu ape minerale direct de la izor.
Apoi, am ajuns în satul Ghelnița, unde am admirat biserica Sf Emeric. Biserica este inclusă în Patrimoniul UNESCO și este una dintre cele mai valoroase biserici din Transilvania. Biserica a fost extinsă în secolul al XV-lea, iar în interiorul clădirii au fost păstrate frescele executate la începutul secolului al XIV-lea. Tavanul cu casete în stil renascentist a fost pictat în 1628.
Următoarea vizită a fost în satul Harale în vizită la dogarul Szőke Tibor. Dogarul cel tânăr ne-a primit cu zâmbetul până la urechi, ne-a povestit deschis că o perioadă a plecat din sat, dar s-a întors pentru a continua tradiția. A prins meserie de la tatăl lui și vrea să o ducă mai departe, îi este frică că o să se piardă. În curte, pe foc, era pus la fiert un butoi micuț pentru lapte. Era special pregătit pentru a ne arăta procesele prin care trece lemnul înainte de a prinde formă. Ce doi dogari erau tare mândrii, îmbrăcați în haine de sărbătoare, ne-au povestit că ei nu folosesc altceva decât materiale naturale. Nu am plecat înainte de a mai bea un pahar de pălincă și de a ne oferi o carte de vizită. A învățat să se promoveze de la conferințele din Brașov și din țară, de acolo i-a venit ideea să-și facă și site.
Ultima vizită a fost poate una dintre cele mai frumoase. Cu toții ne-am amintit de mirosul pâinii coapte pe vatră de bunica noastră. În satul Cernea am descoperit acest loc minunat. Acolo se află o moară de apa și două case secuiești care sunt închiriate pe post de căbănuțe la evenimente. Locul este liniștit și aproape de munți, iar oamenii de la moară cei mai primitori. Am copt pâine împreună și am servit-o cu zacuscă și gem de casă. Fericiți și cu brațele pline de pâine proaspătă am plecat spre următoarea destinație, muzeul Haszmann Pál.
Luni, înainte de a pleca spre București, am vizitat Sfântu Gheorghe. Orașul era curat, oamenii amabili și ambițioși. Sfântu Gheorghe este unul dintre cele 14 orașe care participă la competiția pentru a fi Capitala Culturală a Europei. Îi dorim succes!
Tot programul pe care noi l-am avut poate fi făcut cu o rezervare înainte. Cei de la Castelul Daniel oferă, pe lângă cazare, și trasee care pot fi făcute în județul Covasna. Mai multe fotografii din infotrip sunt disponibile pe pagina de Facebook- Asociatia Travel Focus.